De afkorting Led betekent (Light Emitting Diode) wat in het Nederlands vertaald lichtuistralende diode is. Tegenwoordig is het woord Led in Nederland zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. Vandaar dat de Nederlandse Taalunie om die reden heeft besloten dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden en zonder apostrof in het meervoud. Het lampje heeft een variërende doorsnede van 0,5 tot 9mm.

De Led-lamp verbruikt gemiddeld 10x minder energie dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenspots. De Led lamp heeft slechts iets meer dan 5 watt nodig om een gehele kamer te kunnen verlichten. Als dit wordt vergeleken met de gloeilamp of halogeenspot, is dit een verschil van ruim 40 watt! Het kost deze lampen een energie van 50 watt om tot hetzelfde resultaat te komen. De spaarlamp gebruik ongeveer 12 watt voor hetzelfde resultaat, wat bijna het dubbele is van de Led-lamp.

Het grote voordeel van de Led-lamp ten opzichte van bijvoorbeeld een spaarlamp is, dat een spaarlamp kwik en lood bevat, wat giftig en schadelijk is voor de gezondheid. De Led-lamp is milieuvriendelijk omdat de lamp recyclebaar is. Tevens is de lamp energiebesparend vanwege het minimale aantal watt dat het verbruikt om een gehele kamer te kunnen verlichten.

De gemiddelde levensduur van een Led-lamp is ongeveer 35.000 branduren. Dit betekent dat bij een gebruik van ongeveer 4 uur per dag, de lamp zo’n 24 jaar meegaat. Als dit vervolgens weer in vergelijking wordt getrokken met een Halogeenspot die gemiddeld  een levensduur van 1500 branduren heeft is dit een enorm verschil. De spaarlamp heeft zelfs maar een levensduur van 5000 brand uren wat ruim 7x minder is dan de Led-lamp. De Led-lamp verbruikt maar liefst 90% minder energie dan de gloeilamp of halogeenspot en gaat nog is 50x langer mee.

Het jaarlijkse CO2 uitstoot is 100 tot 120kg minder dan een gloeilamp. Dit scheelt op jaarbasis de natuur weer 5 bomen. Om een halogeenspot te laten branden, wordt ongeveer 90% van de gebruikte energie omgezet in warmte. Bij de Led-lamp wordt 90% omgezet in licht. Hierdoor is de Led-lamp ook nooit heeft waardoor u de lamp gewoon kunt aanraken in tegenstelling tot een halogeenspot, die gloeiend heet is. Het feit zit hierin dat wattage een energiemaker is voor warmte, en lumen voor het licht zelf.

Meer over het verschil kunt u in een ander blog van ons lezen over wat zijn lumen en wat is lux. De Led-lampen zijn qua aanschafprijs duurder dan de meeste lampen, maar door de besparing op uw energienota, heeft u de aanschaf kosten gemiddeld binnen 2 jaar  terug. Wilt u voor uzelf Led-verlichting aanschaffen om energie te besparen? Klik dan hier